Obwarzanki – piekarnia regionalna z tradycjami

obwarzanki piekarnia

Miękki i wilgotny od wewnątrz, lekko chrupiący na zewnątrz. Słabo słodki. Głęboko satysfakcjonujący. Czasami nazywany jest preclem. Wygląda jak bajgiel. Ten chleb w kształcie pierścienia, podobno jedyny „fast food” na świecie z ponad kilkusetletnią historią, nazywa się obwarzanek. Wyrabiany jest w najlepszych piekarniach z tradycją. To nazwa, która od dawna kojarzy się z Krakowem. 

Historia obwarzanka krakowskiego sięga średniowiecza. Pierwsza znana wzmianka o nim pochodzi z 1394 r. W księgach finansowych króla Władysława II Jagiełły i dworu królowej Jadwigi odnotowano: „Za królową pro circulis obrzanky 1 grosz”. Nazwa „obwarzanek” odnosi się do procesu produkcji i wywodzi się z „obwarzania” (do parboilu), charakterystycznej techniki gotowania ciasta. Nazwy łacińskie, circulis i circinellos, odnoszą się z kolei do okrągłego kształtu obwarzanka.

 

 

Obwarzanki z naszej piekarni

Piekarnia obwarzanek odrzywolskich

Nasza piekarnia oferuje jedynie wyroby regionalne, oparte na tradycji, a konkretnie proponuje obwarzanki odrzywolskie. Wypieki te charakteryzują się niezmienioną od kilkunastu lat recepturą, której tajemnicą jest naturalny skład przekazywany z pokolenia na pokolenie. Tradycyjne obwarzanki są z makiem lub bez maku, a ich receptura sięga kilkunastu lat wstecz. Zasmakuj również w obwarzankach biszkoptowych, śmietankowych i puchatych! Możemy też posypać je sezamem i solą.

Sam obwarzanek otrzymał status Chronionego Oznaczenia Geograficznego (ChOG). W 2010 r. Komisja Europejska uznała, że ​​ten okrągły smakołyk jest częścią kulinarnego dziedzictwa Krakowa, a także tradycji miasta. Certyfikat ściśle określa wagę, kształt i proces produkcji obwarzanków i może być przekazany tylko piekarzom z miasta Krakowa lub powiatu krakowskiego i wielickiego. Nasza piekarnia posiada tę akredytację. Obwarzanki krakowskie są lubiane, a zarówno mieszkańcy, jak i turyści doceniają ich smak. 

 

Historia produkcji

Wypiekane w piekarni obwarzanki

W 2010 r. Komisja Europejska podjęła decyzję o nadaniu obwarzanek certyfikatu chronionego oznaczenia geograficznego. Ten certyfikat jest przyznawany tylko produktom specyficznym dla danego regionu, które mają długoletnią tradycję.

Początkowo były one pieczone tylko podczas Wielkiego Postu. W XIII wieku w Krakowie, wówczas powstała gildia piekarzy. W tamtych czasach obwarzanki mogły powstawać tylko w obrębie murów miejskich tylko przez konkretnych piekarzy, którym pozwolono sprzedawać je na stoiskach piekarniczych wokół Sukiennic na Rynku Głównym. Produkcja i sprzedaż obwarzanków była wówczas uważnie monitorowana przez członków gildii, ale prawdopodobnie od połowy XIX wieku każdy piekarz mógłby je wyprodukować. Aż do lat pięćdziesiątych obwarzanki sprzedawano z wyłożonych lnem wiklinowych koszy. W naszej piekarni znajdziecie obwarzanki odrzywolskie, które zachwycą Wasze podniebienia!